Πεζοπορία από τον Πλατανιά στο Προμύρι

Η διαδρομή περνάει από άσφαλτο, μέσο ήπιας ανηφόρας σε καλντερίμι, από μονοπάτια και αγροτικούς δρόμους.

Το ξεκίνημα της διαδρομής αυτής γίνεται από τα σπίτια του Πλατανιά.

Βαδίζουμε στον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο (από Πλατανιά προς Προμύρι) για 1700 μέτρα-15′ περίπου- έως 50 μέτρα πριν τον οικισμό Μούσγιες. Στο αριστερό μας χέρι συναντάμε κίτρινη πεζοπορική πινακίδα, όπου είναι και η έναρξη της διαδρομής μας. Περπατάμε κατηφορικά το χωματόδρομο για 50 μέτρα και συναντάμε το ρέμα το οποίο διασχίζουμε κάθετα (έχοντας τη σιδερένια υδρορροή στο δεξί μας χέρι). Εκεί αρχίζει και το ανηφορικό καλντερίμι-χωμάτινο μονοπάτι με το ρέμα στα δεξιά μας ενώ μια μεγαλύτερη ρεματιά εμφανίζεται στ’αριστερά μας με πλούσια βλάστηση.

Η συγκεκριμένη παραλία κατετάγη 4η παγκοσμίως σε διαγωνισμό για την άγρια φυσική της ομορφιά. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ανεβαίνοντας αργά έχουμε σίγουρα το χρόνο να στρίψουμε το κεφάλι προς τα πίσω και ν’απολαύσουμε την πανέμορφη θέα: ο Πλατανιάς με το λιμανάκι και τις βάρκες του, το βαθύ μπλε του Αιγαίου, η πανέμορφη βόρεια πλευρά της Εύβοιας. Σε 8′ συναντάμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε με κατέυθυνση δεξιά για 50 μέτρα και μετά “ξαναπιάνουμε” το μονοπάτι. Ας έχουμε το νου μας για την κίτρινη πεζοπορική πινακίδα και εδώ. Ακόμα 5′ ήπια ανάβαση, 50 μέτρα μετά από μία αριστερή διασταύρωση που την αγνοούμε, συνεχίζουμε ευθεία και βρίσκουμε ένα μονοπατάκι στα δεξιά μας που αν το ακολουθήσουμε θα κατεβούμε σ’ένα μικρό ρέμα και μπορούμε να δροσιστούμε από το τρεχούμενο νερό. Πιο πέρα στα 300 μέτρα, θα διέρθουμε από την οικία Σμαΐλη και θα καταλήξουμε στο εκκλησάκι της Παναγίας. Η άσφαλτος είναι 100 μέτρα από εκείνο το σημείο.

Ξαναβρίσκοντας το βασικό μας μονοπάτι, συναντάμε σε διάστημα 8′ διαχρονικά, παραδοσιακά αγροτόσπιτα προστατευμένα από πέτρινα τοιχία, τσιμεντένια υδρορροή στα δεξιά μας καθώς και μία καταπράσινη ρεματιά κάτω δεξιά (ο ασφαλτόδρομος μας “ακολουθεί” από πάνω και δεξιά). Μετά από λίγα μέτρα σε ισάδι, συναντάμε στα δεξιά μας, όμορφη παραδοσιακή κάτασπρη βρυσούλα όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε την πανδαισία άγριας ομορφιάς που μας δίνει απλόχερα το τοπίο: τρεχούμενο νερό, ψηλά πλατάνια, ήχοι χαλαρωτικοί που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και διάσταση.

Η ανάβασή μας συνεχίζεται. Σε 4′ περίπου συναντάμε έναν ακόμη αγροτικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε για 30 μέτρα δεξιά και εκεί μας περιμένει το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας (δυστυχώς μονίμως κλειδωμένο). Έως εδώ έχουμε διανύσει το μισό της διαδρομής. Σε 7′-8′ περπάτημα από το εκκλησάκι, ακολουθώντας το χωματόδρομο, συναντάμε την άσφαλτο και την ακολουθούμε για 50 μέτρα αριστερά. Νέα πεζοπορική κίτρινη πινακίδα στα δεξιά μας, μας “ξαναβάζει” στον καλοσυντηρημένο αγροτικό δρόμο με κατεύθυνση το Προμύρι. Χωρίς διασταυρώσεις, ακολουθούμε το δρόμο που μετά από 10′ πορείας αρχίζει να κλείνει σε μονοπάτι. Εδώ ειδικά για τις κυρίες, ένα μακρύ παντελόνι θα προστάτευε αρκετά από τυχόν γρατζουνιές από τα αγκάθια που υπάρχουν για 100 μέτρα πορείας. Σε 20′ από τότε που αφήσαμε την άσφαλτο, συναντάμε και περνάμε κάθετα, αποξηραμένο ρυάκι και αρχίζουμε να τραβερσάρουμε την αριστερή πλευρά της ρεματιάς. Σε κάποιο σημείο χρειάζεται προσοχή: αφού θα αντικρίσουμε απέναντι και δεξιά μας τα πρώτα σπίτια από το Προμύρι, χώματα και πέτρες εμποδίζουν την ομαλή συνέχεια της πορείας μας για 20 μέτρα. Αργά και με σίγουρες κινήσεις θα κατεβούμε κάτω από τα χαλάσματα και το μονοπάτι μας θα ξαναφανεί λίγα μέτρα πιο πάνω.

150 μέτρα ακόμα καλντεριμιού-μονοπατιού με ήπια ανάβαση και η άσφαλτος βρίσκεται εμπρός μας και ευθεία (μετά το βενζινάδικο), στα 200 μέτρα φθάνουμε στο χωριό ενώ αριστερά και πάνω, ο δρόμος διακλαδίζεται για τον Κατηγιώργη. Συνολική διάρκεια της πορείας μας είναι 1 ώρα και 20′, ανάλογα βέβαια το ρυθμό του καθενός. Ας φροντίσουμε να γνωρίζουμε τις ώρες του υπεραστικού λεωφορείου που θα μας κατεβάσει ξανά στον Πλατανιά.

Σας ευχόμαστε καλή διαδρομή!

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά με εμάς

Το Ξενοδοχείο Των Ρόδων βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Πλατανιά στο Νότιο Πήλιο, μόλις 100 μ. από την παραλία του Αιγαίου.

Έχετε κάποια απορία;

Επικοινωνήστε μαζί μας