Ξεκινάμε από τον Πλατανιά προς τον Λαύκο.
Παρκάρουμε στο μεγάλο πάρκινγκ δίπλα από το βενζινάδικο και από τον απέναντι ανηφορικό δρόμο κατευθυνόμαστε στην πλατεία. Είναι μια από τις ομορφότερες πλατείες των χωριών του Πηλίου με βαθύσκιωτα πλατάνια και δροσερά νερά. Ακριβώς δίπλα από την εκκλησία υπάρχει το Φάμπειο μουσείο.
Το Φάμπειο Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Λαύκου Μαγνησίας, στο νότιο τμήμα του Πηλίου, 50 χλμ. από τη πόλη του Βόλου. Ιδρύθηκε το 2005 προς τιμήν του εικαστικού Θανάση Φάμπα (1922-2011). Στη ζωγραφική του, που είναι επηρεασμένη από την αρχαϊκή λιτότητα και τη βυζαντινή αγιογραφία, κυριαρχεί η γυναικεία μορφή. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα βιβλίων του Γ. Ρίτσου, του Μ. Λουντέμη, του Η. Λεφούση, της Ι. Τσάτσου καθώς και εξώφυλλα δίσκων κλασικής μουσικής. Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται έργα ζωγραφικής (60 πίνακες) και 8 αγάλματα (από λευκό μάρμαρο Πηλίου) που αποτελούν δωρεά του ίδιου του καλλιτέχνη.
Στην συνέχεια μπορούμε να επισκεφτούμε το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Ραδιοφώνου – Αντώνης Ταβάνης. Κοντά στα 120 είναι τα ραδιόφωνα αντίκες, που χρονολογούνται από το 1920 έως το 1960 φιλοξενούνται εκεί.
Τα ραδιόφωνα δώρισε ο Γερμανός καθηγητής Μηχανολογίας -που αυτόν τον καιρό συμμετέχει στο πείραμα CERN – Βίλφρεντ Σεπς, ένας μεγάλος φιλέλληνας που γνώρισε και ερωτεύτηκε το Πήλιο πριν από 13 χρόνια, και ενώ το Μουσείο στεγαζόταν παλιότερα στο νεοκλασικό διώροφο σπίτι της εικαστικού Μάγδας Καραστάθη, τώρα στεγάζεται στο κτίριο του αγροτικού συνεταιρισμού Λαύκου στην είσοδο του χωριού.Περαιτέρω πληροφορίες και για τα 2 μουσεία μπορείτε να αναζητήσετε στο ξενοδοχείο μας.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Διαθέτει αξιόλογο καμπαναριό ενώ ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης βασιλικής. Προς τιμήν της γίνεται και πανηγύρι στο χωριό στις 8-10 Σεπτεμβρίου όπως επίσης στην παραμονή και ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στις 25 και 26 Ιουλίου.
Ακολούθως, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μεταβείτε στη Μονή του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται βόρεια του χωριού στη θέση «Κωτίκια», μια περιοχή με πλούσια βλάστηση. Η Μονή χτίστηκε το 1795, στη θέση του παλιού μετοχιού της μονής Ταξιαρχών του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, με έξοδα του Στέργιου Μπασδέκη. Είναι χτισμένη από τον αρχιτέκτονα Δήμο Ζηπανιώτη ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως διατηρητέο μνημείο.
Χαρακτηριστικό της είναι οι λιθανάγλυφες παραστάσεις του γλύπτη Μήλιου, που κοσμούν το εξωτερικό της, αλλά και τα παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα. Στη μονή του Αγίου Αθανασίου γίνεται πανηγύρι την παραμονή 1η Μαΐου και ανήμερα 2 Μαΐου γίνεται γλέντι λίγο πιο πέρα από το μοναστήρι γύρω από το χώρο ενός παλιού αλωνιού. Το συγκεκριμένο πανηγύρι μεταφέρεται ημερολογιακά εάν συμπέσει με τις ημέρες της Σαρακοστής ή του Πάσχα.
Βεβαίως, να τονίσουμε για να σας μείνει η μοναδική σας επίσκεψη στον Λαύκο πραγματικά αξέχαστη, φροντίστε να τριγυρίστε στις όμορφες γειτονιές του, περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια του, θαυμάστε τα όμορφα αρχοντικά του με τις νεοκλασικές επιρροές και ξεκουραστείτε στην ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία του. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον ίσκιο που σας προσφέρουν οι ψηλόκορμοι πλάτανοι και να ξαποστάσετε για φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που υπάρχουν εκεί.